Dün karne günüydü. Tabii bizimki karne değil Okul Öncesi Eğitim Gelişim Raporu.
Ali Kemal son günlerde okulu aksatmak zorunda kaldı. Bitmeyen üst solunum enfeksiyonlarıyla uğraştır durduk günlerce. Hala iyileşti sayılmaz ama şükür tatil oldu. Artık evde toparlar kendini ve sağlıklı bir şekilde gidip gelir okuluna.
Gelişim raporunu Sevgili öğretmenimiz Selma Arslan yazdı. Ali Kemal' i o kadar iyi takip etmiş ve gözlemlemiş ki rapordan çok net anlaşılıyor. Ben bu raporu en ince ayrıntısına kadar yazmak istiyorum. Zira Ali Kemal'in ilerde görmesi için...
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM GELİŞİM RAPORU
1-Psikomotor Gelişimi
Kalem boya, fırça, makas kullanmada başarılı. Basit geometrik şekilleri yardımla taklit edebilir. Müzik aletleriyle ritmik dans yapabilir. Yoğurma maddeleriyle kendine kompozisyon oluşturabilir. Başlama bitirme komutlarını anlar, çift ayak üzerinde zıplar, atılan topu yakalayabilir., küçük nesneleri toplayabilir, merdivenlerden inip çıkar, kaydıraktan kayabilir. Ayrıntısız eksik bir resmi tamamlayabilir, yetişkin gibi kalem tutabilir, boncukları ipe dizebilir, bir denge tahtası üzerinde yürüyebilir.
2-Sosyal-Duygusal Gelişimi
Genel olarak arkadaşları ile ilişkisi iyi, duygularını sözel olarak ifade etmekte zorlandığından duygusal çatışmalar yaşıyordu. İş birliği becerisi iyi, kendine denileni yapar, dış denetim olmadan kurallara uyar. Zaman zaman Ben Merkezci davranışlar sergileyebiliyor, sorumluluk almayı seviyor, grup oyunlarına katılıyor ve başladığı işi sonlandırıyor. Dönem başına göre Ali Kemal kendini ifade etmekte olumlu olumsuz duygularını ortaya koymada daha başarılı.
3- Dil Gelişimi
Ali Kemal başlara göre dil gelişimini çok ilerletti. Artık isteklerini günlük yaşamdaki eylemlerini dilini kullanarak anlatabilir. Şarkıları melodik yapısına göre söyleyebilir. Konuşurken göz teması kurar. Söz olarak konuşması gerektiğini biliyor. Dinlediği tekerlemeyi, şiiri, parmak oyununu tekrarlayabilir. Kelime dağarcığı başlara göre çok ilerledi. 3-4 dizelik şiiri, tekerlemeyi tekrarla öğrenir. Rehberlik edildiğinde etkinliklerle ilgili yönergeleri dile döker adlandırır.
4- Bilişsel Gelişimi
Bilişsel etkinliklerde kendine söylenen yönergeleri anlıyor. Rehberlik edildiğinde yönergeleri yerine getiriyor. Düz çizgi çalışmaları yapabiliyor. Büyük küçük, sert yumuşak gibi. Zıtlık içeren oyunları sever. Ali Kemal, bilişsel etkinlikleri rehberlik yapıldığında tamamlıyor. Olaylar nesnelerin arasında ilişki kurabilir. Ancak dile dökmede tembellik ediyor. Kolay olan emirleri anlar ve yerine getirir. Model olunduğunda söylenen şeyi aktarabilir.
5-Öz Bakım Becerileri
Öz bakım becerileri iyi olan bir öğrenci. Yardımsız tabağına konan yiyeceği sofra kurallarına uyarak yer. Gereksinim duyduğunda yardımsız tuvalete gidebilir. El, yüz ve vücudun diğer kısımlarını uygun şekilde yıkar. Günlük işlerde sorumluluk alır ve yerine getiri. Dişlerini fırçalar. Duruma ve hava koşullarına uygun olarak giyinir. Tehlikeli durumlarda ancak yetişkin desteği ile uzak durabilir.
6- İlgi Alanları
İnce motor becerileri gelişmiş bir öğrenci. Resim yapmayı seviyor. Kavram geliştirici oyunları seviyor. Zengin uyarıcılar sağlandığında yaratıcı ürünler sergilemekte başarılı. Bir çok hayali role girebilir. Ses çıkaran yumuşak dolgulu oyuncaklardan hoşlanır. Bir anne ve baba olarak okul öncesi eğitime gösterdiğiniz ilgi ve katkıdan dolayı teşekkür ederim. Sevgi ve Saygılarımla...
Selma Arslan
Ali Kemal'in hala bir çok eksiği olmasına rağmen, bir yılda tüm gelişimlerinde ilerleme oldu.
Sekiz ay öncesine kadar konuşamayan, sosyal diyaloğu olmayan, kendi dünyasında yaşayan, adına bile tepki vermeyen otistik bir çocuktu. Evet sekiz ayda Ali Kemal bir mucizeyi gerçekleştirdi. Bizi dünyanın en mesut ebeveyni yaptı...
Teşekkürler küçük Meleğimiz...
Otizmle verdiğimiz savaşın galibi, biz olacağız gibi görünüyor...
Teşekkürler küçük Meleğimiz...
Otizmle verdiğimiz savaşın galibi, biz olacağız gibi görünüyor...